Publikováno

Nejčastější úrazy při letním grilování

Úrazy při grilování

S přibližujícím se létem se již nemálo lidí nemůže dočkat okamžiku, kdy letos poprvé vytáhnou na zahradu svůj gril. Není od věci si přitom připomenout, že i při takové činnosti jako je grilování je třeba dávat pozor. Každé léto totiž přináší mnoho úrazů spojených právě s grilováním. Jaké jsou ty nejčastější?

Ať neteče krev

Grilování na zahradách je velmi oblíbená činnost, ke které patří skvěle naložené maso, dobré pití a parta dobrých přátel. Ke grilování ale patří také ostré nože. A to může být problém, neboť chvíle spojené s grilováním šťavnatého masa se občas vymknou z ruky i těm nejzkušenějším kuchařům.

Ostré a dobře nabroušené nože dokážou krájet vše snadno a rychle. Jenže namísto do kusu masa se občas podaří zaříznout nůž třeba do prstu. Dochází tak často k úrazům v podobě řezných ran, které mnohdy končí na klinikách chirurgů. Předcházet těmto úrazům se samozřejmě dá, závisí to zkrátka na opatrnosti. Kromě ostrých čepelí jsou ale u grilování i jiná rizika.

Pozor na oheň

Otevřený oheň na grilu je vždy rizikem a je k němu třeba tak přistupovat. Namísto dobře ogrilovaného masa může oheň zasáhnout oblečení nejen kuchaře, ale i všech ostatních, kteří se v jeho okolí pohybují a stojí v blízkosti otevřeného ohně. Stačí chvíle nepozornosti nebo nešťastné vzedmutí větru, a neštěstí je na světě.

Popáleniny jsou proto při letním grilování velmi častým úrazem. Rozpálené grily pak často obíhají i neposedné děti, které si riziko popálenin ani na chvíli neuvědomují. Právě jejich pohyb a chování je třeba korigovat především.

Další rizika grilování

Grilování přináší i další zdravotní rizika, byť nespadají přímo pod kategorii úrazů. Jedná se především o nedostatečně tepelně upravené maso, které způsobí v lepším případě krátkodobou nevolnost, v tom horším potom salmonelóza či jiná nepříjemná bakteriální infekce.

Z výše uvedeného by se mohlo zdát, že je grilování vysoce rizikovou činností. Chápat jej takto, byla by to samozřejmě škoda. Stačí jen trochu opatrnosti a nic vám nebude bránit v tom užívat si léto se vším všudy, i s grilováním.